HER CANLI ELBET BİR GÜN GİZLİ NARSİSTİN KURBANI OLMAYI TADACAKTIR.


 

Gizli narsist korkak ve tedbirlidir. Pot kırmaktan, paldır küldür davranmaktan, başkalarının olası saldırılarına gelmemek için çekinir. Çok şüphecidir. Kafasında sürekli ve devamlı kurduğu şüpheleri, planları, manipülasyonları vardır.

Gizli narsistin lafının üstüne laf söylemek, onun istediği bir şeyin üstüne hayır ben bunu istiyorum demek, onun yapma dediği davranışı yapmak ne haddinize özellikle gizli narsist erkekse kadın üzerinde çok fazla baskı uygular, siz onun kontrolünün dışına çıktığınızda hemen cezayı öne çeker, küser, konuşmaz, havalara girer.

Siz ailenizin, arkadaşlarınızın yanına gitmişsinizdir. O da size git demiştir, haberi de vardır ama onun kontrolü dışında yapılan bir davranıştır ve yapılanı ona karşı bir saygısızlık, bir haksızlık, hakaret olarak algılar ve bunu bin misli farkla gidip başkasıyla yatarak ve kendince sizi cezalandırır. Kendi yaptığı her davranıştan öyle rasyonalize açıklamalar yapar ki gidip aldatmasının suçunu bile sizin üstünüze yıkar.

Bir gizli narsistin yakınında, yanında, iş, arkadaş, patron, çalışan, akraba, sevgili, flört ya da eş olarak çevresindeyseniz siz de mutlaka kendinizi, onun maddi manevi ya da ahlaken sömürmesinden kurtaramazsınız. Maskesini takar her yolu yapar. Her canlı elbet bir gün gizli narsistin kurbanı olmayı tadacaktır.

Yanındaki kişinin sözlerini, davranışlarını hep eleştirir. Sevgilisi ya da eşi bir pot kırdıysa, şakayı yükselttiyse, eve gidince o kişiyi acayip bir şekilde mahveder. Sen nasıl konuştun, dışarda davranışlarına dikkat et. Sağa sola bakma, ona buna gülme, sen nerede ve nasıl konuşulacağını bilmiyorsun, hareketlerine oturup kalkmana dikkat etmiyorsun der nedeni ise aslında başkalarına mükemmel görünmek, kusursuz olduğunu gösterebilmek için hep temkinli hareket ediyor olmasındadır ve siz çevrenize, içten samimi , olarak onun mülayim, alttan alan, beyefendi ya da hanım efendi, kırılgan görünüşünün yanında sizinleyken olan durumlarını dışarıya karşı normal bir şekilde anlatsanız bile yanındaki sevgilisi, flörtü ya da eşiyseniz asla başkalarının yanında yapmaz, evinize döndüğünüzde size çok kızar, eleştirir, aşağılar, değersizleştirir.

Gizli narsistin kontrolü dışında yaptığınız her şey için artı bir karar geliştirir, mutluluğunuzdan mutsuzluk yaratır. Suçlamaları, manipülasyonları dolaylıdır. Direkt saldırıda bulunmaz. Sen onu yapmasaydın ben de bunu yapmayacaktım Her şey için sizi cezalandırır. Zamanla robot gibi biri olmaya başlarsınız, espri yapamazsınız, gülemezsiniz, yemek yerken bile konuşamazsınız. Onun kontrolü içinde tutsak olur, nefes alamaz ve yok olmaya başlarsınız

Gizli narsist konusu toplum içinde henüz yerini almamış, bilgilendirilmemiş, açıklanmamış, gerçekten gizli bir konudur. Masum, mahcup tavır, konuşma ve davranışlarıyla o kadar çok iyi oynuyorlar ki psikologları, hakim, savcı ve avukatları bile kandırabiliyorlar.

Zeka ve Kişilik Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel