İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri dile getirdi:

"Hafif ticari araç ve otomobil pazarında 2023 senesinin Eylül ayı, 2022 senesinin Eylül ayına göre yaklaşık %56 büyüdü ve kayıtlara 96.793 adet olarak geçti. 2023 Ocak ayından Eylül ayına kadar geçen dönemi incelendiğimizde pazar yaklaşık %65 oranında büyüyerek 857.575 adetlere kadar ulaştı.

Bu durumda otomobile talebin az olduğu konuşulan bir zamanda satış adetlerinin nasıl rekor düzeylere ulaşabiliyor. Pandemi nedeniyle üretimin oldukça kısıtlı olmasının verdiği sebebiyet nedeniyle otomobil yatırım aracı aynı zamanda karlı bir kayıt dışı ticaret alanı olarak görüldüğünden dolayı talep oldukça fazlaydı.

2023 senesinin başından itibaren üretimin artması bu sorunların etkisini yitirmesine sebep oldu. Ticaret Bakanlığı’nın geçen aylarda attığı önemli adımlar sonucunda kamuoyunda al-satçı olarak adlandırılan, kayıt dışı fazla haksız kar amaçlı otomobil alan kişiler sektörden uzaklaşarak siparişlerini  bir bir iptal etti.

Hem sıfır araçta yaşanan bollaşma hem de iptal edilen bu tür siparişlerin yerine, reel kullanıcıların halihazırda var olan siparişlerinin öne çekilmesi nedeniyle satış rakamları halen yüksek olduğu görünüyor."

Bakan Bolat: 2'nci El Otomobilde Yüzde 10-15 Düşüşler Var! Bakan Bolat: 2'nci El Otomobilde Yüzde 10-15 Düşüşler Var!

“Satış adetleri yarı yarıya düşebilir”

Kiralama yapan firmalar ve toplu araç alımlarının rakamları oldukça fazla etkilediğini dile getiren Ertemel, "Önümüzdeki zaman diliminde vatandaşın talepleri karşılandığında satış adetlerinde büyük ölçüde düşüşler göreceğiz. Krediye olan erişim, yüksek faizler ve fiyat düşüşlerinin kullanıcıları beklemeye sevk etmesi göz önünde bulundurulursa, satış adetleri yarı yarıya düşebilir.

Yaz aylarının sonuna doğru takas desteği veya kendi bünyelerinde uygun faiz oranlı kredi imkanları vatandaşa sunuluyor. Geldiğimiz bu noktada bir kaç markada bu kampanyaların yanı sıra 200.000 TL’ye yakın indirim ve yine kendi bünyelerinde sıfır faizli finansman avantajlarını vatandaşa sunmaya başladı." ifadeleriyle dile getirdi.

"Bayiler indirim teklif ediyor"

Ertemel sözlerine şu şekilde devam etti: "Diğer yandan bir çok farklı markaya ait bayi, liste fiyatından da indirimli fiyatlar teklif etmeye başladı. Aralık 2023 ve 2024 model araçların geleceği Ocak-Şubat 2024 döneminde kampanyalar ve indirimler bir miktar daha artabilir. Sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlarımız markaların fiyatlarını ve güncel kampanyalarını inceleyerek, cazip fırsatlar sunan bu dönemi değerlendirmeliler.

İkinci el otomobil fiyatları sıfır otomobile kıyasla fiyat belirleniyor. Bu sebeple sıfır otomobile yapılan indirimler ikinci el fiyatlarının da düşmesine vesile oldu. Şu ana kadar fiyatlarda %3 ila %5, marka ve modeline göre ise %10 oranını bulabilen fiyat düşüşleri oldu. Sıfır otomobile arttırılarak yapılan yeni indirimler ikinci el otomobile de aynı şekilde etkileyecektir." diyerek konuşmasını sonlandırdı. (dünya)

Editör: Haber Merkezi