Behice Sadık Boran, Türkiye İşçi Partisi'nin son genel başkanı olarak bilinen bir siyasetçi, akademisyen ve sosyologdu. 1910 yılında Bursa'da doğan Boran, ailesinin Kazan Tatarı kökenli olup 1890'larda Bursa'ya göç ettiği bir aileden gelmekteydi. Sadık Bey ve Mahire Hanım'ın kızı olarak üç kardeşin en küçüğüydü.

İlköğrenimine Bursa'da başlayan Boran, Kurtuluş Savaşı döneminde ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. Orta öğrenimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde tamamladı. Babasının okuryazar ve aydın bir kişi olması nedeniyle çocuklarına yabancı dil eğitimi önemliydi. Bu nedenle Fransız okuluna yazıldı ve daha sonra Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitimine devam etti. Boran, 1927'de orta, 1931'de lise kısmını birincilikle tamamlayarak Robert Kolej (o dönemdeki adıyla Amerikan Kız Koleji) mezunu oldu.

Manisa Orta Mektebi'nde İngilizce öğretmenliğine atanmasının ardından Amerikan Michigan Üniversitesi'nden burs teklifi aldı. Michigan Üniversitesi'nde sosyoloji doktorasını tamamladıktan sonra 1939'da Türkiye'ye döndü ve Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin sosyoloji bölümünde doçent olarak göreve başladı. Aynı dönemde Yurt ve Dünya ile Adımlar dergilerinin yayın faaliyetlerine katıldı.

1946 yılında Nevzat Hatko ile evlenen Behice Sadık Boran, siyasi görüşleri nedeniyle 1948'de üniversiteden uzaklaştırıldı. Boran, 1950 yılında Barışseverler Cemiyeti'nin kurucusu ve başkanı olarak Türkiye'nin Kore'ye asker göndermesini eleştiren bir bildiri yayımlayarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1962 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne üye olan Boran, 1965 seçimlerinde Urfa'dan milletvekili seçildi ve birkaç dönem boyunca Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'yi temsil etti. TİP genel başkanı Mehmet Ali Aybar'a karşı tavır alarak 1970 yılında genel başkan seçildi. Ancak 12 Mart 1971 muhtırasının ardından tutuklanarak partisi kapatıldı ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1974 yılında genel aftan yararlanarak serbest bırakılan Boran, 1975'te tekrar kurulan TİP'in genel başkanı oldu.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından kısa süre ev hapsinde tutulan Boran, daha sonra yurtdışına çıkarak Türkiye'den ayrıldı. 1981 yılında yurtaşlıktan çıkarılan Boran, yurtdışında iken Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile TİP'in birleşme kararı aldıklarını duyurduktan iki gün sonra hayatını kaybetti.

Cenazesi Türkiye'ye getirilen Behice Sadık Boran, TBMM ve İstanbul'da düzenlenen törenlerin ardından 18 Ekim'de İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.