Tansu Çiller (24 Mayıs 1946, İstanbul doğumlu), Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Cumhuriyetin 22. Cumhurbaşkanı. Türkiye'nin Başbakanıdır. Milas doğumlu gazeteci ve vali Hüseyin Necati Çiller ile Selanikli Rumeli Türkü Muazzez Çiller'in (1909–1995) tek oğlu olarak dünyaya geldi. İstanbul Fındıklı'daki İsmet İnönü İlköğretim Okulu'na kaydoldu. Babası Necati Çiller, Bilecik Valisi olarak atandıktan sonra 1953 yılında Bilecik Edebali İlköğretim Okulu'nda beşinci sınıf öğrencisi oldu. Babasının milletvekili olmak için çekilmesi üzerine ailesiyle birlikte İstanbul'a dönen Çiller, Demokrat Parti'nin 132 yılında okulunun adını değiştirmesi üzerine ilkokul diplomasını İsmet İnönü yerine Namık Kemal İlkokulu'nda aldı.

Necati Çiller, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Muğla'dan adayı olarak katıldığı 1954 seçimlerinde seçilemedi. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji mezunu olan Tansu Çiller, 1967 yılında Robert Kolej (şimdiki adıyla Boğaziçi Üniversitesi) İktisat Bölümü'nden mezun oldu. 1963 yılında Özer Uçuran ile evlendi. Eşiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Çiller, New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı (1969). Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nden aldı (1971) ve doktora sonrası çalışmalarına Yale Üniversitesi'nde devam etti. 1971-1973 yılları arasında Franklin & Marshall College'da yardımcı doçent olarak çalıştı. 1974-1975 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 1978'de doçent, 1983'te profesör oldu.

Tansu Çiller'in 9 ekonomi yayını bulunmaktadır.Başbakanlık yaptığı dönemde Sivas (2 Temmuz) ve Başbağlar (6 Temmuz) katliamları yaşandı. 10 Ekim 1993'teki Avrupa Konseyi'ne katıldığı Viyana'da Kürt sorununun çözümü için "BASK modeli"nden söz etse de daha sonra tam tersi yola başvurdu. Körfez Savaşı sonrasında Kuzey Irak'ta oluşan güç boşluğundan yararlanarak PKK'yı daha da zayıflatacak bir politika izledi. Operasyonun kilit isimlerinden dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, terörle mücadelede Çiller'le uyumlu çalışmalarıyla tanınıyordu. Düşük yoğunluklu savaş nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon çabalarına da katkıda bulundu ve ABD yönetimini PKK'yı terör örgütleri listesine dahil etmeye ikna etti. PKK'ya karşı alınan sert tedbirler, özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaygın insan hakları ihlallerine yol açtı. Kasım 1994'te İsrail'i ziyaret eden ilk Türk başbakanı oldu.

Susurluk kazası (3 Kasım 1996) Balıkesir'in Susurluk ilçesi yakınlarında meydana gelen trafik kazasında, hayatını kaybeden ruhsatlı siyah Mercedes otomobilin yolcuları arasında Mehmet Özbay ve Melahat Özbay kimlikleriyle polis şefi Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı, sahte kimlikli Gonca Us da vardı. Tanılama. 06 AC 600 plakalı kamyona çarptı. DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtuldu. Kazanın şekli, araçta bulunanların ihbarı ve bulunan silah ve belgeler, Devlet-mafya-siyaset üçgeninden başlayarak yoğunlaşan tartışmaları başlattı. Çiller, 26 Kasım 1996'da DYP Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada olayla ilgili şunları söyledi: "Bu milletin iyiliği için, vatanın iyiliği için, devletin iyiliği için ateş eden, kurşun yiyenler her zaman olacaktır. tarafımızdan saygıyla anılmaktadır. Onlar onurludur…” yorumunu yaptı. Çiller'in en yakın isimlerinden İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, olaydan kısa bir süre sonra istifa etti (8 Kasım 1996). Öncelikle koalisyonun DYP kanadını etkileyen bu olay, kısa sürede Kalıcı Işık Eylemleri Karanlık Dakikasının başlamasına yol açtı.


ANASOL-D hükümetinin kurulmasıyla yaklaşık 6 yıl sonra DYP muhalefete geçti. 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde DYP'nin oyu yüzde 12'ye düştü. Tansu Çiller İstanbul'daki Üçüncü Kongre'ye adaydır. Ancak CHP'nin yüzde 10'luk seçim barajını aşamadığı bölgede milletvekili seçilebildi. Altıncı DYP Kasım 1999'da düzenlendi. Olağan Kongre'de yeniden ve son kez başkan seçildi.

Çiller, 1228 delege oy kullandı Cumhurbaşkanlığı genel seçiminde kendisi 922 oy alırken, en büyük rakibi Köksal Toptan ise 280 oy aldı. 2001 yılında ana muhalefet partisi Fazilet Partisi (FP) Anayasa'yı reddetti.

Mahkemenin kapatılması ve Milli Görüş hareketinin bölünmesiyle birlikte DYP ana muhalefet partisi, Çiller ise ana muhalefet partisi oldu onların lideri oldu. Çiller'in Muğla'nın adayı olduğu 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DYP çok az bir farkla yüzde 9,54 oy aldı. Yüzde 10 seçim barajını geçemediği için TBMM'den çıkarıldı.

DYP'nin muhalefette olmasına rağmen oy kaybetmesi ve barajın altına düşmesi Çiller'in sert eleştirilerine yol açtı. Çille Bir sonraki kongrede 9 Kasım'daki basın toplantısında Seçimlere katılmayacağını duyurdu. DYP 7. Kurultayı 14 ve 15 Aralık 2002 tarihlerinde yapıldı. Büyük Olağan Kongre ile başkanlığı sona erdi ve

Aktif siyasetten emekli oldu.28 Şubat 2012 tarihinde Ankara Başsavcılığı tarafından gerçekleştirildi Soruşturmada "mağdur" ve "tanık" olarak ifade verdi. 19 Aralık 2014'te İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davası Soruşturma kapsamında talimatlara uyarak "muhbir" sıfatıyla açıklama yaptı.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen Tansu Çiller, Özer Uçuran Çiller ile evli ve iki çocuk annesidir.