Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Gündoğdu, İzmit, Türkiye'de doğan bir Türk tarihçi ve siyasetçidir. Selanik'ten Kocaeli'ye göç eden Balkan Türklerinden olan bir ailenin kızıdır. Akşener, Tahir Ömer Bey ve Sıddıka Hanım'ın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Bursa Kız Öğretmen Lisesi'nde başlamış ve 1974 yılında tamamlamıştır. Ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olmuştur.

1979-1982 yılları arasında öğretmenlik yapmış olan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi'nde araştırma görevlisi olmuştur.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Ayrıca, Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nı kurmuş ve başkanlığını üstlenmiştir.

Siyasi kariyerine 1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olarak başlamış, aynı yıl Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girmiştir. 1996 yılında Susurluk kazası sonrasında İçişleri Bakanlığı görevine getirilerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı olmuştur. Ancak 28 Şubat Süreci'nin yaşanması ve hükümetin dağılmasının ardından 1997 yılında görevinden ayrılmıştır.

Akşener, siyasi kariyerine devam ederek 1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiş, ancak 2002 seçimlerinde DYP'nin barajın altında kalmasıyla parlamentoya girememiştir.

2001 yılında AKP'nin kuruluş aşamasında yer alarak Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini yaptığı "yenilikçi" kanat olarak bilinen oluşuma katılmış, ancak bir süre sonra fikir ayrılıkları nedeniyle ayrılarak 2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katılmıştır.

MHP çatısı altında siyaset yapmış ve 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir. Parti içinde Devlet Bahçeli'ye başdanışmanlık yapmış ve 2011 ile 2015 genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girmiştir. Ancak, Kasım 2015 seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmemiştir.

2015 yılında MHP'deki oy kaybı sonrasında MHP'de gerçekleştirilmesi planlanan olağanüstü kongre için genel başkan adayı olmuş ancak partiden ihraç edilmiştir. Akşener, 2016 yılında MHP'den ihraç edilmesine karşı açtığı dava sonucunda mahkemenin reddetmesiyle partiden ihracı kesinleşmiştir.

Meral Akşener, ardından kendi liderliğinde yeni bir siyasi parti olan "İyi Parti"yi kurmuş ve 25 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da kamuoyuna duyurmuştur. Partinin sloganı "Türkiye İyi Olacak" olmuştur.

Özel yaşamında Meral Akşener, Makine Mühendisi Tuncer Akşener ile evlidir ve Fatih Akşener adında bir oğlu vardır.